Bubble Tea


Bubble tea, alebo perlivý bublinkový čaj, je nápoj mnohých podôb, ktorého základ tvorí čaj a na dne pohára sú tapiocové perly či iný topping. Jeho názov vznikol vďaka jeho príprave, po pretrepaní vznikne na povrchu nápoja pena, ktorá pripomína bublinky. Bubble tea vznikol ako tradičný čaj s mliekom a žuvacími guličkami tapioca.

História

Clipboard01Tento čajový nápoj vznikol v Taiwane v priebehu osemdesiatych rokov. Bubble tea sa tu začal podávať na tržniciach v stánkoch s čajom. Mnoho statkárov si chcelo vynález tohto nápoja privlastniť a dodnes sa vlastne špekuluje, komu vďačíme za to, že si na Bubble tea môžeme pochutnávať. História sa prikláňa k dvom variantam: prvým možným vynálezcom Bubble tea by mohla byť istá slečna Lin Hsiu Hui, ktorá pracovala v čajovni pána Tanga v Taichung. Ako prvá pridala do čaju sladkasté perly tapioca počas meetingu v roku 1988. Nápoj sa zapáčil natoľko, že sa stal jedným z najpredávanejších franchisingových produktov. Druhým možným miestom vzniku Bubble tea je čajovňa Hanlin v meste Tainan v Taiwane, ktorú vlastnil Tú Tsong-he. Ten pridával najprv len biele tapioca, potom ich vymenil za tmavé ako ich poznáme dnes. Od tejto doby sa stal nápoj veľmi populárnym. Pouličné stánky s čajom sa menia na špecializované predajne s Bubble tea a expandujú do Hong Kongu, Kanady, USA (LA, New Jersey, Hawaii) a do mnohých ďalších krajín.

Typy Bubble tea

Základom každého Bubble tea je čajová zložka – zelený jasmínový čaj, alebo čaj čierny. Bubble tea sa potom rozlišuje podľa typov, podľa ingrediencií, ktoré sa do neho pridávajú. Základné kategórie Bubble tea sú: FRESH Bubble tea, čiže osviežujúce ľadové čaje s ovocnými príchuťami. Medzi ovocnými príchuťami nájdeme tie klasické ako pomaranč, jahoda cez tropický ananás, kivi až k exotickým red guava či marakuja. Ďalšou klasickou kategóriou sú MILKY bubble tea, vyšľahané mliečne čajové nápoje. Počas rokov sa ich podoba rapídne premenila a pribudlo tiež na príchutiach. Okrem typicky mliečnych chutí ako vanilka, kokos alebo čokoláda sa miešajú aj s ovocnými, napr. Papája, čučoriedka, melón atď. Ďalšou kategóriou je FROZEN Bubble tea, čiže ovocné ľadové triešte vyrobené z ovocných džemov, ľadu a čaju.

Všetky suroviny, ktoré sa na výrobu Bubble tea používajú sú rastlinného pôvodu. 

Topping Gulicky

Bubble tea dotvára až topping, ktorý nájdeme na dne pohára. Základným a najstarším druhom sú perly tapioca, sladkasté žuvacie guličky veľkosti perál, ktoré sa vyrábajú zo škrobu tropickej rastliny manioka jedlého. Ďalším druhom toppingu sú pop boba, malé praskacie guličky s ovocnou šťavou vo vnútri. Obal tvorí morská riasa, vo vnútri sú väčšinou šťavy s príchuťou tropického ovocia.Zele

Rozšírené sú tiež želé ako topping. Jedná sa o žuvacie kokosové želé v mnohých príchutiach.

V súčasnej dobe sa môžeme stretnúť aj s netradičnými druhmi TOPPINGU, ako napríklad puding či bazalkové semienka.

Podávanie Bubble tea

Na Bubble tea je tiež zvláštny spôsob jeho servírovania. Podáva sa v umelohmotnom kelímku, ktorý je zvrchu zavarený fóliou. Ku každému nápoju tiež dostaneme extra hrubú slamku s ostrým hrotom, ktorým sa fólia pretrhne a nápoj je pripravený na konzumáciu.

DOBRÚ CHUŤ A NAZDRAVIE !